Champions aren’t made in gyms

Hear, hear.

ChampionsÄr lite kär i Muhammad Ali idag. Mannen bakom odödliga citat som ”Impossible is nothing” och ”Suffer now and live the rest of your life as a champion”, mantran som vevas runt i det oändliga. Det ovanstående citatet verkar man däremot hålla ganska tyst om, och jag läste det själv för första gången i morse. Klockrent.

Alltså, det måste bara sägas någon gång, men ibland är det för mycket fokus på träning i träningsvärlden. Du är så mycket mer än muskler, svett och blodsmak. Ibland pratar folk om ”pannben”, men jag skulle vilja höra mer om själen. Varför är själen tabu i träningsvärlden? Vad rör sig i folk egentligen när de säger att de vill ta silver på Lidingö, springa milen sub 40, göra en Ironman eller klara gax trans scania? Jag menar, det är ju så jäkla vackert att korsa mållinjen. Det bara måste finnas mer än en siffra och en plakett.

Idag blir det kettlebells. Burn, baby, burn. Och då menar jag inte biceps, utan hjärtat.

5 thoughts on “Champions aren’t made in gyms

 1. Väldigt sant! Det är det lätt hypnotiska transen som uppnås under ett lopp som är det jag knarkar. Inte mjölksyra och träningsvärk. Borde väl i rimlighetens namn försöka bli hooked på det också. 🙂

 2. Endorfinerna som frigörs vid träning är ju knarket som gör det så skönt att träna. Precis som vilket beroende som helst så söker nog många den känslan som de mår bra av. Under träning/lopp där man måste plåga sig lite (eller mycket) så är det bl.a. endorfin som gör det tillräckligt uthärdligt för att fortsätta. Det ”rus” som endorfin ger är det närmaste jag kommer något ”själsligt”. Känslan jag fått under riktigt långa lopp är snudd på spirituell. Att korsa mållinjen upplever jag inte som höjdpunkten under dessa lopp, snarare ett antiklimax. Det tar plötsligt slut och blir tomt.

 3. Av oklar anledning kan jumper numera inte kommentera en del wordpressbloggar, varför han får låta snitsaren göra det:

  Eftersom jag (vad jag minns för första gången i min löparkarriär) nyss uttalat ett konkret mål ”Gubbsilver om tre år på Lididingö 10 km” kan även jag lägga en bit i pusslet. I mitt fall kan nog målbilden översättas ”Komma tillbaka till gammal löpform och löplust” och det knappast särskilt viktiga silvret är nog mest en reaktion på svågerns uppvisade dito i klassen M50 i höstas. Jag tänker mig att det är annorlunda för många yngre idrottare?.
  Som höjdhoppare hade jag inte heller konkreta mål, men som framgår av snitsarens inlägg ”Höldhopparen”, rörde sig desto mer i själen. På gott och ont: http://snitsaren.wordpress.com/2012/09/13/hojdhopparen/

 4. Masse och Zebban, intressant det där. Det jag undrar är om målet med loppet (säg att göra 100 miles, eller Ironman) bidrar till att förstärka transen? Minns när jag sprang gax 50 miles, och hamnade i värsta lyckoruset efter typ 5 km. Jag var så lycklig att bara vara där, eftersom jag hade tränat så hårt för det loppet hela säsongen. Minns förresten att du Snitsaren frågade om just detta i en kommentar till min loppberättelse därifrån.

  ”Höjdhopparen” är ju helt underbar läsning, där kan man prata själ. Det jag undrar är varför du kallar det livslögn? Jag tycker det låter som… livet.

 5. Så sant. När det begav sig var höjdhoppandet naturligtvis ”livet” (eller ”livets mening” som jag dillar om i inlägget innan). Men som lögn framstod det förstås när det ersattes av något som sen upplevdes sannare, Femtio år senare kan jag åter minnas lyckan i min hägivenhet, vilken ju var och är viktigast i sammanhanget, och doktor Relling (som jag knycker ordet från) talar ju också om ”livslögnen” som något positivt.

  När det gäller målgångar,… erinrar jag mig hur jumper överrumplades av sina starka känslor efter sommarens Stockholm Marathon, vilket låter oss ana att hans stående, raljande målsättning ”att ta sig i mål med humöret och maginnehållet i behåll” rymde mycket mer känslomässigt engagemang (efter så många misslyckanden) än vi förstått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s