The Force

– Syret kommer ner i musklerna, men det är ingen hemma, lyder Christers dom efter laktattestet. Vi garvar.

Nej, bristen på uthållighetsträning straffar sig obönhörligen i form av en aerob förmåga på bottennivå. Alltså musklernas förmåga att generera energi med hjälp av syre, grunden i all långdistanslöpning. Precis som kroppen anpassar sig till träning, anpassar den sig till icke-träning – och i mitt fall har mitokondrierna, cellernas små kraftstationer, packat ihop och tackat för sig. Ingen hemma längre. Eller ja, några få stackars pajsare finns förstås kvar där, men det går inte att jämföra med forna heydays.

Den närmaste tiden kommer jag alltså ägna mig åt att odla mitokondrier, så många och så feta som jag bara kan. Som bioteknolog skulle jag kunna trötta ut er med hela avhandlingar i fysiologin här, men överlåter det till andra träningssajter och citerar hellre Star Wars:

Midichlorians are microscopic life forms that reside in all living cells. We are symbionts with them, living together for mutual advantage. Without midichlorians, life could not exist and we would have no knowledge of The Force.

Där hör ni. The Force.

Det här med mitokondrier är hur spännande som helst. Det är nämligen helt sant att de ursprungligen var egna livsformer, bakterier, som ingick i symbios med de celler som så småningom utvecklade sig till flercelliga varelser såsom växter och djur. Mitokondrierna lever fortfarande något av ett eget liv i våra celler, de har till exempel sitt eget DNA med sina alldeles egna gener, och ärvs bara på mödernet.

Jag är lite kär i mitokondrier, har alltid varit. Inte bara att det är mitokondrierna som gör att vi kan springa hur långt som helst, de är dessutom vittnen om livets yttersta ursprung och påminner om hur livet och alltet hänger ihop. Det är sådant jag kan tänka på under långpassen, i en slags biokosmologisk runners high.

Fast just nu får jag inte springa några riktiga långpass än, jag måste vara rädd om mina leder också och skynda långsamt med upptrappningen. Men läsa får jag ju hur mycket som helst.

Power sex suicide
Ja, det är Windows i bakgrunden på min Mac. För att kunna köra Firstbeat. Är man nörd så är man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s